Tuesday, April 26, 2011

Fantázie dneška


V dnešním světě ovšem nemluvíme jen o světě jako takovém, ale také o světech mediálních, vituálních, elektronických. V těchto světech se uživatelé cítí být se svou postavou emocionálně spjati a prostřednictvím fantazie prožívají své virtuální zážitky velmi silně. Ať už Avatar, který často ztělesňuje určité archetypy, jim dává moc být ve virtuálním prostoru kýmkoliv, a hraní tak může napomáhat iluzi zvýšení pocitu vlastní sebekontroly, tak třeba i uživatel sociálních sítí. Hráč, který je v reálném životě spíše uzavřený a plachý nebo má problémy s navazováním vztahů, se může díky tomuto prostředí stát vedoucím skupiny a být obdivován za své schopnosti vést. Prostřednictvím hry si tak může snadno kompenzovat nedostatky z reálného života.S tím je však spjato i riziko, že někteří jedinci mohou propadnout své postavě tak silně, že jim realita začne splývat s virtuálním světem. Bohužel se často při následném návratu do skutečnosti dostavuje frustrace a moc známá z virtuálního života nefunguje, a zklamání tak nutí hráče zabývat se svým virtuálním „já" více než svým reálným. Stejně tak navazování vztahů ve virtuálních světech je u méně společenských uživatelů po sítí snazší, než ve světě reálném. Ve virtuálním světě můžeme být tím, čím chceme a i tím, čím, v reálném světě být nemůžeme. Pokud nám virtuální svět dodá odvahu do reálného světa, můžeme mluvit o přínosu technologie pro společnost. S tím ovšem přichází i problém zvyšujícího se počtu obtěžování přes internet. Virtuální světy mají tedy i své stinné stránky.


Před vynálezem internetu a jeho rozšířením mezi běžné uživatele však také existovaly jiné tzv. světy. Například při čtení knihy. V dnešní postmoderní době však unikáme spíše do těch světů virtuálních.


Můj krátký příběh nabízí srovnání mezi těmito světy v moderní a postmoderní době.


...Bastien se najednou ocitá v neznámém světě, ve světě snů, zvaném Fantázie. Dozvídáme se , že Fantázie je v ohrožení. Všechny bytosti spěchají, aby navštívili svou Dětskou císařovnu . Ve Fantázii se ztrácejí přátelé, místa a šíří se panika. Najednou Bastiena ze čtení vyruší zaklepání na dveře. Bastien v mžiku schoval knihu před tatínkem, se kterým žije od maminčiny smrti. Ovšem má pocit, jak by byl úplně sám. Právě v pravou chvíli mu přijde nečekaně do rukou kniha. Kniha, která je mu až nápadně blízká hned po jejím otevření. Díky ní začíná žít dvojí život, kdykoli otevře knihu a začte se do příběhu světa Fantázie. Zdá se mu, jako by u dění byl. Nebo tam opravdu je?


... Dětská císařovna svěřuje osud Fantázie do rukou Atreje. Věří, že to dokáže jen on. Snad proto, že je ještě tak mladý a věří, že právě on může Fantázii zachránit. Atrej se tedy vydá na cestu za hledáním léku pro Dětskou císařovnu. Jak projíždí Fantázií spatřuje všude prostupující účinky děsivé Nicoty. Svírá ho nicotný pocit. Stejně tak jako Bastiena. Bastien si stále víc a víc uvědomuje, že má v příběhu Fantázie svou roli a že mu osud Fantázie není lhostejný. Cítí, že i na jeho činech je osud Fantázie závislý a má nutkavou potřebu do příběhu zasáhnout a Atrejovi pomoct. Dokáže to? Bastien se najednou nachází v bodě, kde nevládne ani Fantázie, ani reálný svět. Je to střed jeho vědomí samého a místo, kde se představivost a vnější svět setkávají. Může v něm zůstat věčně, nebo se vrátit zpět do říše věčného snění a nekonečných příběhů, zvaných Fantázie. Ovšem Bastien se nachází na rozcestí. Ovšem, když uslyší své jméno z úst tatínkových, je si své lidské identity vědom. Atrej Bastiena ujistí, že se ve Fantázii o vše postará a volá tatínka… To je konec? Kdo další si půjčí knihu u pana Koriandra, tajemného knihovníka, který se zdá, jako by o všem věděl? A prožije další nekonečný příběh.


...


Kdesi na pražském sídlišti právě přichází domů Dominik ze školy. Háže batoh na zem a na vlídné otázky mamince odsekne. Co na tom, že dostal pětku z češtiny a hrozí mu dvojka z chování. On má už od rána mnohem důležitější myšlenky. Dnes ho totiž čeká důležitý zápas. Kde půjde o vše. Jeho Manchester United nastoupí proti Chelsea.Na oběd nemá pomyšlení. Dnes jde o všechno. Porazit Chelsea a máme titul. To mu zní v hlavě celý den. Taktiku má promyšlenou, sestavu také. Naposledy se nadechne, zapíná počítač a začíná jeho hra o vše. Dominik dnes sází na Rooneyho a proto také dnes hreje hlavně za něj. Ve 20. minutě po přihrávce Giggse se dostává Manchester do vedení. Nesmí dát Chelsea šanci vyrovnat. Stačí mu výhra s Chelsea a titul je jeho. Těsně před poločasem je vyrušen zaklepáním maminky, která mu přinesla svačinu. Dominik bez zájmu automaticky kývne. Nemůže se dočkat na druhý poločas... Hned ve 46. minutě ovšem přichází gól ze strany Chelsea. Dominik začíná být nervózní a přemýšlí, jaké změny v sestavě udělá. Titul se mu na chvíli vzdálil, ovšem Dominik to nevzdává a věří ve zvrat. Ovšem do konce zápasu se stav nezměnil a Dominik je zklamaný... V tom utkví jeho pohled na hodinách a Dominik si uvědomí, že za půl hodiny začíná na nedalekém stadionu trénink. Trénink jeho týmu. Jeho reálného týmu. cestou na něj asi bude přemýšlet, jaké změny v sestavě Manchesteru do příštího zápasu udělá.

No comments:

Post a Comment