Monday, May 17, 2010

Duch stroje


Média plodí další média a vynálezy další vynálezy. 

To jej napadlo, když byl v knihovně - staré dobré knihovně s policemi prohnutými od zátěže drahých kožených svazků i paperbacků - v nejvyšším patře, při pohledu na lopatu opřenou o zábradlí.

Ani nevěděl proč do tohoto bezútěšného místa zavítal. Venku chladl motor jeho Tatraplánu a zalitoval, že při rozvodu si žena vzala Škodalet. Ten řídil radši.

Liberecká knihovna byla už zchátralá a chvílemi působila spíš jako sklad všemožného nářadí válejícího se i v patrech. Zabrousil do oddělení dětských knih, kde nepřehlédnutelně vyčnívaly knihy v červené vazbě. Verneovky. Prolistoval je namátkou a připadalo mu, jako by je Jules Verne v devatenáctém století psal zatímco naslouchal vyprávění strojů. V tu dobu „stroje“ ještě nebyly tak silné, aby měly schopnost vytvářet samy sebe a proto zaútočily přes citlivou mysl tvůrčích lidí na noviny a tisk a literaturu. Snažily se vytvořit síť, která by je spojovala se sebou navzájem a zároveň byla pastí pro vše jiné, co se ocitlo uvnitř. Šlo o hledání a zároveň nábor talentů, které by urychlily jejich evoluci a vybrané skupiny lidí byly katalyzátorem věcí příštích. V časopisech pro děti a mládež se psalo o „personal computers“ a zatím byly jen chimérou – domácnosti byly stále silně ovládány rodinnými televizemi, mobily teprve ve vývoji, venku frčeli hippies.

Později, když se narodil, už byla vytvořená dokonalá síť, zanikly i časopisy a Matrix už dávno nebyl apokalyptickou audiovizuální vizí, nýbrž sugeroval lidem touhu stát se energií strojů, prolnout se s ne-organickým v touze po nesmrtelnosti.

Některá místa otevírají lidem oči. Knihovny takovými místy jsou. Však ve starých dobách se nad nimi objevoval nápis „zde mrtví otevírají oči živým“. Někdy je však otevírají pozdě. Do nenavštěvované bibliotéky táhl průvan a plíseň olepující zdi se po nich rozšiřovala stále rychleji.

Ležel na zemi, chroptěl a v těle měl nešťastně zaraženou lopatu, která se na schodišti uvolnila zrovna ve chvíli, když chtěl vyjít ven. I lopaty jsou stroje a přestože jim to myslí pomaleji než jiným strojům, pořád jsou rychlejší než lidský rozum a tělo. A také víc vydrží.

1 comment: