Wednesday, May 19, 2010

Augmented Life


Wikipedie: Otevřená encyklopedie (17. 5. 2010)
Augmented reality (rozšířená realita) je označení používané pro reálný obraz světa doplněný počítačem vytvořenými objekty. Jinak řečeno jde o zobrazení reality (např. budovy nasnímané fotoaparátem v mobilním telefonu) a následné přidání digitálních prvků (třeba informací o daném objektu).

Teknet.cz: Technika kolem nás (23. 9. 2013)
Apple uvede na trh první brýle pro rozšířenou realitu
Rozšířená realita (augmented reality) bývá označována jako budoucnost internetu. Své využití našla zatím především v mobilních telefonech, coby doplněk k GPS navigacím; jako hlaví lákadlo ji obsahoval i poslední model slavného iPhone. Právě výrobce řady iPhone, společnost Apple, oznámila na včerejší tiskové konferenci svůj záměr masivně využít tuto technologii v novém multimediálním zařízeni iSee. O co jde? Apple slibuje revoluci na poli mobilního internetu. Základem setu iSee budou elektronické brýle, které budou pomocí čočky se zabudovaným displejem rozšiřovat svět který uživatel vnímá o digitální prvky. Přístroj nebude mít běžné ovládací prvky, celé interface bude existovat v rozšířené realitě. Kromě brýlí bude set obsahovat ještě (...)

augmented-magic.com: reklamní sdělení (6.2.2015)
Vytuň si svoje iSee s augmented-magic.com! Stovky fotorealistých doplňků a vylepšení! Prostorové emotikony, animované nápisy na oblečení a mnohem víc! Najdi si svůj styl a oslň svoje kámoše nejmodernější technologií! Nabízíme i doplňky pro Sony 3eye a Goggles 4.0.

fformanek.blogspot.com: Blog Jiřího Formánka (12.11.2015)
(...)Když jdu v poslední době po ulici, mám občas dojem, že se republikou šíří nějaká nakažlivá duševní choroba, vyvolávající u mladých lidí velmi živé halucinace. Jindy mám pocit, že došlo k populační explozi mimů. Za vším stojí samozřejmě takzvaná „rozšířená realita“. Jak asi víte, jedná se o zařízení, které vám do brýlí promítne digitálně vytvořené obrazy, které se pomocí GPS a polohových senzorů napasují na skutečné prostředí. Média to nazývají „novou érou digitálního věku“ a „revolucí v informační technologii“; ale podobně psaly i o Facebooku a kde je mu dnes konec. Osobně v tom vidím jen další nafouklou bublinu a v opravdu masové využití této technologie nevěřím. Přestože můžou být virtuální světy trendem 21. století a útěk od reality k digitálním fantaziím si občas dopřává každý z nás, prolínat skutečné a neskutečné považuji za nesprávné až nebezpečné. Aby se nakonec nenaplnily obavy z 90. let, a to, že lidé přestanou mezi skutečností a fikcí rozlišovat (...)

iHNed.cz: Zpravodajský server Hospodářských novin (2.1.2016)
Státní instituce hodlají proniknout na „Web 3.0“
Ministerstvo informatiky na dnešní tiskové konferenci představilo projekt, který má podpořit přítomnost státních institucí, především policie a úřadů, v prostředí rozšířené reality (tzv. Web 3.0). Blíže neupřesněné mnohamilionové státní dotace mají pomoci těmto institucím s propagací, a především v případě policie umožnit státní dohled nad tímto exponenciálně se rozvíjejícím druhem komunikace.

ruzove-bryle.cz: reklamní sdělení (4.6.2019)
Jsi připravena na změnu?
Ruzove-bryle.cz je nejlepší portál s osobními mody! Trpíš akné? Nejsi spokojena se svou barvou vlasů, očí, kůže? Toužíš po oblečení, které oslní? U nás máš na výběr z tisíců barevných textur, stovek specifických modelů! Ráda tvoříš vlastní obsah? Nabízíme online editor, ve kterém můžeš vytvořit cokoliv tě napadne!

Zena-online.cz: Magazín pro moderní ženy (30.6.2019)
Výrobci oblečení se začínají specializovat na „brýlaře“
O klesajícím zájmu mladých o nové módní trendy jsme již psali minulý měsíc. Dnes však naši redakci zajímá, jak se k tomuto trendu staví velké oděvní společnosti. Že virtuálnímu světu za brýlemi už nemohou konkurovat, je většině z nich více než jasné. Zbývají dvě cesty, jak se s touto proměnou trhu vyrovnat. Úplně trend přijaly progresivní značky jako Kenvelo nebo In-line, které už několik let vedou vlastní linii virtuálních oděvů, prodávaných přes internet. Novinkou však je přístup, který zvolilo například CaA, když pro toto léto připravilo kolekci skutečných oděvů, které jsou vhodné pro uživatele brýlí. Jedná se o jednoduché, ale velmi pohodlné a praktické oděvy, které se velmi snadno překrývají digitálním modelem (…)

Senzace.cz: Co se šušká v on-line kuloárech (4.5.2020)
Zpověď brýlaře: Manželka mě vyměnila za Justina Richardsona!
Šokující zjištění učinil náš věrný čtenář Karel P. (32), když náhodou zabrousil do softwaru pro 3eye Neo svojí manželky Jitky (29). Jeho družka si stáhla program, který jeho obličej nahradil pohlednou tvářičkou sladkého Justina! Jedinou útěchou nebohého manžela prý bylo, že alespoň při sexu si oba brýle sundávali.

fformanek.blogspot.com: Blog Jiřího Formánka (12.2.2021)
Dovedete si představit svůj život bez brýlí? Já tedy ne. Zrovna včera, když jsem vyklízel sklep, jsem se divil nad vrakem svého starého netbooku, jak jsme mohli s něčím takovým přežít. Odděleni od světa plastovou stěnou LCD. Ano, asi jako každý si sice brýle občas nadzvednu, abych se ujistil o tom, na co doopravdy koukám (hlavně na prvním rande :)), ale čím dál víc je mi ten šedivý, nudný svět proti srsti. Rozšířená realita nás z tohoto světa osvobodila, vskutku rozšířila naše životy. Možná jsme se jí kdysi báli, stejně tak jako ti před námi internetu, televize... ale pokrok nejde zastavit, a nevím jak vy, ale já se ohromě těším až vyjdou slibované brýle třetí generace :)


ekonom.cz: Nejlepší portál pro Váš buissnes (19.5.2022)
Skutečné firmy podléhají virtuálním
Uzavření pražské zoo minulý týden se zdá být jen špičkou ledovce, který tvoří radikální přeměna ekonomiky v důsledku rozšířené reality. Firmy většiny tradičních odvětví zaznamenávají masivní ztráty na úkor virtuálna. Odliv zákazníků se dlouhodobě týká především výrobců kosmetiky a oděvů, nově se však recese projevuje i v jiných odvětvích. Stručně řečeno, klesá zájem o cokoliv, co se dá digitálně nahradit. Například firma Bukanýr, dříve přední distributor zábavní pyrotechniky, musela vyhlásit bankrot, když s nástupem propracovaných digitálních ohňostrojů klesla poptávka téměř na nulu (...)


prirozene-videt.com: Reklamní sdělení (20.11.2022)
Digitální čočky poprvé na trhu! Pořiďte si ještě dnes svoje kontaktní čočky s podporou rozšířené reality, osvoboďte svoje oči od brýlí! Až do konce roku výjimečně výhodné zaváděcí ceny.

zesveta.cz: Nejrychlejší newsfeed (9.7.2022)
Japonsko zachvátily demonstrace proti brýlařům
Údajně až několik stovek tisíc lidí protestuje v tuto chvílí v japonské metropoli Tokio a další masové protesty se objevují i v jiných japonských velkoměstech. Jedná se o vyústění dlouhodobého napětí v japonské společnosti mezi většinovými uživateli brýlí a menšinou jejich odpůrců, kteří bývají v Japonsku označováni „buraindu“ (slepci). Právě občanské organizace sdružující buraindu stojí za pouličními protesty, jejichž cílem má být upozornit na údajnou diskriminaci těch, kteří odmítají rozšířenou realitu. Japonská vláda je známa velmi otevřeným přístupem k této technologii; využívají ji i státní instituce nebo například hromadná doprava. Jeden z demonstrantů reportérovi vypověděl, že především obstrukce v MHD jsou tím, co ho k radikálnímu projevu přimělo. „Skutečné lístky na metro skoro nejde sehnat, stojí se na ně fronty. Všichni mají virtuální a revizoři s brýlemi nakládají s buraindu rovnou jako s černými pasažéry.“

cerstve.cz: Zprávy z domova i ze světa (9.12.2023)
Varovný signál bude od nového roku povinně
Nově připravená vyhláška rozšíří povinnost varovného signálu na veřejné frekvenci na všechny dopravní prostředky, které se dostávají do kontaktu s chodci, tedy na MHD a auta s výjimkou. Dlouho očekávaný krok vlády má učinit přítrž stále častějším nehodám způsobeným kompletní zvukovou izolací, kterou nabízejí brýle tzv. čtvrté generace a zároveň otevřít cestu jejich masovému nasazení.(...)

vision.com: produkt ReaLens - F.A.Q. Sekce (29.1.2024)
Q: Jak funguje technologie Earplug, dodávaná k novým ReaLens?
A: Earplug je revoluční koncept rozšířené reality. Na rozdíl od běžně dodávaných sluchátek k brýlím nebo čočkám, earplug odstíní 100% okolních zvuků. Do uší uživatele pak pronikají jen zvuky z veřejného signálu a signálů autorizovaných uživatelem. Software Ghost 2.4, který ReaLens používá, umožňuje efektivní administraci kontaktů, aby komunikace s povolenými přáteli byla příjemná a přirozená. S novými ReaLens vás už nikdy nebude nikdo cizí obtěžovat zvukovým projevem!

cerstve.cz: Zprávy z domova i ze světa (23.8.2024)
Exkluzivně: Poslední dopis živé pochodně z Václaváku
Naší redakci se podařilo získat screenshot ze stránky na rozloučenou muže, který se včera zaživa upálil na Václavském náměstí. Stránka byla krátce po incidentu zablokována BIS v rámci vyšetřování. Třicetiletý muž v něm vysvětluje, že jeho smrt byla zoufalým pokusem „otevřít oči“ společnosti „zaslepené“ rozšířenou realitou. Plné znění prohlášení najdete v následujícím odkazu (...)

Supercool.cz: Lifestylový online časopis (8. 3. 2025)
Jeden den jako slepec – Redaktor supercool.cz zkusil jeden den bez čoček
Šedý svět náměsíčných lidí – tak by se dal stručně shrnout dojem, který si odnesete, necháte-li doma své čočky. A také obrovskou frustraci z komplikovaného a nepřátelského světa slepců. Dokud jsem si to sám nezkusil, nevěřil jsem, proč lidé odmítající dnešní technologii tak radikálně protestují proti její integraci. Představte si život v realitě, ve které nejsou skoro žádné barvy, kde se nikdo nestará jak co vypadá – na domech nudná, technická omítka, minimum zeleně, minimum nápisů, skoro žádné reklamy. Zástupy rozcuchaných nebo krátce ostříhaných lidí v uniformních, tmavých pyžamech kteří mluví, aniž by byli slyšet, poslouchají, aniž by bylo co. Lidí kteří bedlivě pozorují prázdný vzduch, zběsile mačkají neexistující tlačítka a smějí se neviditelným obrazům. Pořád se divíte, proč nás slepci tolik nenávidí?

fformanek.blogspot.com: Blog Jiřího Formánka (18.7.2027)
Nexus. Všichni o něm mluví, všichni ho zbožňují. Všichni ho chtějí. Já ne. Přijal jsem za svou rozšířenou realitu a postupem času všechna její vylepšení, a přestože jsem si v poslední době říkal, zda už to není přes čáru, jsem rád že přišla. Ale nexus přes čáru je, nexus je už moc, nexus nechápu. A strašně se bojím, že když ho jako všichni nepřijmu, skončím jako slepec. Odříznutý od společnosti, státem šikanovaný vyvrhel, který nezvládl držet krok s dobou. Možná je to můj osud, možná to dříve či později bude osud nás všech. Nevím, možná nechci vědět. Logging off.

Veškerá jména, události a většina internetových zdrojů použitých v této povídce je zcela smyšlena a jakákoliv podobnost se skutečně existujícími je čistě náhodná.

Technologie rozšířené reality smyšlená není.

2 comments:

  1. přesný a děsivý! všechny ty "demokratický" soc. technolgie – nikdo nenutí nikoho vytvářet si někde účty, ale když nejdeš s davem tak smůla.. já si třeba občas bez účtu fcbooku připadám jak bez mobilu – zpátečnickej vyvrhel..

    ReplyDelete
  2. Docela jsem se bavil :) Myslím, že tohle teď asi trápí hodně lidí...například nemít facebook znamená částečný vyloučení ze společenskýho života.

    ReplyDelete